Wspólne śniadania
W klasach I-III często organizowane są dni zdrowego, wspólnego śniadania, którego celem jest zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. Uczniowie samodzielnie przygotowują odpowiednio zbilansowane śniadanie, które dostarcza im energii do nauki i zabawy.
Pogadanki i lekcje o zdrowym żywieniu
W klasach młodszych odbyły się pogadanki i zajęcia na temat zdrowego odżywiania, Uczniowie dowiedzieli się jak ogromny wpływ ma właściwe odżywianie na ich samopoczucie w ciągu dnia i ich prawidłowy rozwój, sprawność intelektualną i fizyczną .Uczniowie nabyli wiadomości o spożywanych składnikach odżywczych, przekonali się, że można żyć zdrowo bez chipsów i coca-coli, a smakołyki tak lubiane przez najmłodszych oprócz dużej ilości kalorii i niezdrowych tłuszczów, nie mają żadnej wartości odżywczej. Podsumowaniem zajęć było stworzenie wystawek połączonych z degustacją surowych i przetworzonych warzyw i owoców.
Klasowe ogródki
W kl.I-III uczniowie zakładali klasowe ogródki. Wysiewali zioła , sadzili korzeń pietruszki na natkę, szczypiorek i rzeżuchę. Zbiory z klasowych ogródków uczniowie wykorzystywali do drugich śniadań. Dodatkowym atutem klasowych ogródków była możliwość
Konkurs dla rodziców „ Czym można zastąpić słodycze?”
W lutym został zorganizowany konkurs „ Czym można zastąpić słodycze?” . Mamy uczniów wykonywały dania, sałatki, przekąski bez dodatku cukru. Omawiały , przedstawiały zalety, ich wartości odżywcze przygotowanych potraw, by w ten sposób zachęcić dzieci do ich spożywania. Uwieńczeniem konkursu była wspólna degustacja konkursowych dań.
obserwacji przez uczniów stadiów rozwoju roślin, od wysiewu do zbioru.
Turniej wiedzy na znajomość warzyw i owoców
W marcu w klasach młodszych został zorganizowany turniej wiedzy „ Znamy warzywa i owoce”. Turniej miał na celu poszerzenie wiedzy na temat różnorodności gatunków owoców i warzyw, oraz przekonanie dzieci o tym , iż warzywa i owoce są źródłem bezcennych witamin i składników mineralnych potrzebnych dla ich prawidłowego rozwoju.
Warsztaty„ Żywność- zdrowo, lokalnie i odpowiedzialnie”
Dla rodziców klas młodszych zostały zorganizowane warsztaty „ Żywność- zdrowo, lokalnie i odpowiedzialnie”. Warsztaty miały na celu uświadomienie rodzicom, że prawidłowe żywienie dzieci jest ich obowiązkiem, ponieważ dzieci, jako osoby nie mogące decydować o sobie są poddane wpływom rodziców i to od nich zależy czym będą odżywiane w pierwszych latach swojego życia. Na warsztatach zwrócono uwagę szczególnie na fakt, iż prawidłowe odżywianie dzieci w pierwszych latach życia jest szczególnie istotne, gdyż stanowi bazę, na której spoczywa rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny dziecka. Istotne jest więc, aby rodzice, dzięki poszerzeniu swojej świadomości odnośnie prawidłowego odżywiania dzieci, kreowali odpowiednie nawyki żywieniowe u swoich dzieci już od pierwszych chwil życia.
Makieta „Jadłospis”
Uczniowie planowali i ilustrowali tygodniowy jadłospis oparty na zasadach i warunkach dobrego odżywiania się. Wykonany jadłospis promował spożywanie dużej ilości owoców i warzyw i innych produktów bogatych w składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmudziecka.